Adıyaman’da Üç Aşiret ve Ocakları: Kavî, Balyan, Xisor Aşiretleri

Kul Seyyid
1) Kavî aşireti:
Ocak: Doğrudan Serçağlan Ağuçan Ocağına bağlıdır.
Dil: Kürtçenin Kurmanc lehçesi ile konuşur.
Şanlıurfa yöresindeki İzol ve Adıyaman yöresindeki Kavi aşiretleri 1577 yılında Adıyaman ve Elbistan’da ortaya çıkan Şah İsmail ayaklanmasına katılan topluluklardandır.
Ekrad-ı Kavi (Kavi Kürtleri) olarak nitelenen topluluğa; Boylanlı, Belivanlı, Helikanlı, Zengilanlı, ve Salmayanlı adlı obalar da bağlıdır. Ocağın Dedeleri Çelikhan’ın Kurudere köyündedir. Seyit Mençek soyundan olduğunu söylerler.
2) Balyan Aşireti:
Ocak: Pir-Dede Ocağı Kalender Ocağı, Mürşidi Serçağlan Ağuçan Ocağıdır.
Dil: Kürtçenin Kurmanc Lehçesi ile konuşur.
Malatya’nın Doğanşehir, Yeşilyurt ilçeleri ve Adıyaman’da bulunurlar. Kalender Ocağı Dedeleri Malatya Akçadağ’a bağlı Dedeköy’dedir. Malatya’daki Balyanların bir bölümüne “Balî Mişare” denmektedir. Balyan Aşireti’nin Elazığ-Baskilden geldiği söylenmektedir. Baskil’in eski adı Muşar’dır. Bu ismin verilme nedeni olabilir.
Adıyaman’daki Balyanlara Balî Tocik (Tocık Balyanı) da denmektedir.
3) Xisor (Xidsor – Hıdır Sor yani Kızıl Hıdır) Aşireti:
Ocak: Pir-Dede Ocağı Üryan Hızır Ocağı, Mürşidi Serçağlan Ağuçan Ocağıdır.
Dil: Kürtçenin Kurmanc Lehçesi ile konuşur.
Xisor (Hıdsor) tümüyle Alevidir. Ocak dedeleri Adıyaman’ın Süsen köyündedir. Ocak Üyeleri Çelikhan Bulam ve Balıkburnu’ndadır. Üryan Hızır’ın türbesi Dersim-Pertek Zeve Köyündedir (Ek: Kul Seyyid> Mehmet Bayrak’ın belirttiğine göre Hızır Üryan Ocağının kuramcısı Baba Tahir Üryan’dır. Bilgi için Mehmet Bayrak makalelerine ve araştırmalarına bakabilirsiniz. Ayrıca Üryan Hızır Ocağının bir merkezi de Erzurum Aşkale’dedir). Adıyaman Süsen köyündeki dedeler “Mürşit Vekil” olarak adlandırılmaktadır.
İngiliz Araştırmacı Mark Sykes‘e göre 20. yy’ın başında Xisor Aşireti 600 aileden oluşmaktaydı.
Xisor Aşireti’de İzol ve Kavi Aşireti gibi 1577 yılında Adıyaman ve Elbistan’da gerçekleşen Şah İsmail Ayaklanmasına katılmıştır.
Kul Seyyid
Not:
1577 Tarihli Ayaklanma “Düzmece Şah İsmail” Ayaklanması olarak bilinir.
Kaynak
– Mehmet Taşdemir, 16.yyda Adıyaman
– Aşiretler Raporu (1970)
– Hamza Aksüt, Aleviler
– Mehmet Öztürk, 16. yyda Kilis, Urfa, Adıyaman
– Göknur Göğebakan, 16. yy’da Malatya
– Mehmet Bayrak, İç Toroslarda Alevî Kürt Aşiretler
..
انا من عشيرة بالي في العراق اريد اعرف اكثر من ماكتبت
BeğenBeğen
selam adıyaman tarihini güzel yazmışsınız lakin EVLİYA MEME HECİ ŞAHMİRANDAN KERİ KAVİ SARMİKANDAN BUNLAR OCAKLAR BUNLAR NİYE YOK BUNLARI ARAŞTIRIN MEME HECİ DEĞİRMEN TAŞINA BİNİP SİVASA GİDİP GELİP EVİNDE CEVİZ DAĞINDAN SIR OLDU MEKANI KAVİ ŞAHMİR İÇİNDE SEVGİLER
BeğenBeğen